2019-02-16 16:28:19• hírek • Közlemény

Felkészítő fórum hat erdélyi megye polgármestereinek Szatmárnémetiben

A 2021 – 2027 közötti időszakban várható uniós források sikeres lehívására felkészítő fórumot szervezett február 14-én az RMDSZ Szatmárnémetiben önkormányzati vezetők számára.

Az Arad, Bihar, Máramaros, Szatmár, Szilágy és Temes megyei városok polgármestereinek Szávics Petra, az Európai Bizottság szakértője tartott előadást, ismertetve a következő költségvetési időszak városfejlesztési pályázatainak szabályait, a források sikeres lehívásának feltételeit, hogy az önkormányzatok akár egyénileg, akár szakértőkkel együttműködve hatékonyan elvégezhessék a megfelelő stratégiai tervezést.

 

„Az Európai Unió Erdélybe fejlődést hozott, és ennek a folyamatnak folytatódnia kell; városaink fejlesztése az egyik leghatékonyabb eszköz arra is, hogy a fiatalok tanulmányaik után hazatérjenek, itthon teremtsenek jövőt maguknak” – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke a rendezvény megnyitóján.  

 

A rendezvénynek otthont adó város polgármestereként Kereskényi Gábor elmondta, örül Hegedüs Csilla kezdeményezésének, hiszen az európai uniós finanszírozások minden erdélyi város jövőképét befolyásolják majd.

 

„Ebben a bizonytalan helyzetben, amikor nemhogy öt évre de még kettőre is nehéz tervezni, fontos, hogy kapjunk egy olyan víziót, amely biztosítéka lehet a helyi közösség töretlen fejlődésének. Ezért is örültem Hegedüs Csilla kezdeményezésének, aki egy olyan szakmai kérdésben kezdeményezett találkozót, amely nemcsak Szatmár de minden erdélyi város jövőképét meg fogja határozni: ez pedig az európai uniós finanszírozások területe.” – mondta Szatmárnémeti polgármestere.

 

A Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba kifejtette: “A már sikeresen lehívott források biztosítják majd a megyei egészségügyet alapjaiban megreformáló új kórházépület megépítésének pénzügyi alapját és épül mintegy száz kilométernyi megyei út is. Azért vagyunk tisztségben, hogy minden lehetőséget megragadjunk arra, hogy megyénk, az otthonunk olyanná váljon, amilyenre büszkék lehetünk” 

 

Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 2021 – 2027-es költségvetési ciklusban a városok nagyobb szerepet kapnak majd az uniós finanszírozású projektekben. 

 

„Nagyon fontos, hogy az önkormányzatok időben, összehangolt módon tervezhessenek, fel legyenek készülve a források sikeres és hatékony lehívására” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla. Elmondta: az elmúlt években maga is megtapasztalta az uniós pályázatok buktatóit és lehetőségeit egyaránt, tudatában van annak, hogyan nehezíti meg a pályázási folyamatot a bürokrácia, és annak is, hogy az időben megszerzett információ a hatalom, a pályázási siker egyik kulcsa. „Meglátásom szerint, egy európai parlamenti képviselő egyik alapvető feladata az, hogy segítse az önkormányzati képviselők munkáját, hiszen ők pályáznak a településeiket érintő fejlesztések megvalósulásáért, s az ő pályázataik révén fejlődik Erdély. Azért hívtuk el az EB szakértőjét, hogy pontos, naprakész információkat szerezhessenek arról, hogy mire számíthatnak a városfejlesztési projektek terén” – emelte ki a politikus. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: